Hvordan lærere og pædagoger kan tale med børn om coronavirus (COVID-19)

Tips til alderssvarende samtaler med børn for at berolige og beskytte dem.

Tips til alderssvarende samtaler med børn for at berolige og beskytte dem.

18. marts 2020

UNICEF

Mens folk rundt omkring i verden tager forholdsregler for at beskytte sig selv, deres familier og samfund fra coronavirus (COVID-19), er det vigtigt, at børn fortsat får mulighed for at lære, og at dette gøres i et indbydende, respektfuldt, inkluderende og støttende miljø for alle.

Her har skoler, lærere og pædagoger en vital rolle. Deling af den rette information og videnskabeligt baserede fakta om COVID-19 vil hjælpe med at mindske elevernes frygt og angst omkring sygdommen og støtte deres evne til at håndtere eventuelle afledte påvirkninger i deres liv.

Her er nogle forslag til, hvordan lærere og pædagoger kan engagere eleverne i forskellige aldre (førskole, yngstetrin, mellemtrin, ældstetrin samt ungdomsuddannelser og gymnasium), og om hvordan lærere og pædagoger kan være med til at forebygge og mindske COVID-19 smittefaren og andre vira. Alle samtaler og aktiviteter bør ske på grundlag af børnenes specifikke behov, vejledninger fra jeres skole, lokale og nationale myndigheder, og være fra pålidelige kilder såsom Landslægeembedet, UNICEF.org og Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Aldersgrupper

Førskolebørn

• Fokuser på at kommunikere god sundhedsadfærd, såsom at dække nys og hoste med armen og at vaske hænder. Lær mere om, hvordan man ellers kan undgå smitte her.

• En af de bedste måder at holde børn sikkert fra smittefare af coronavirus og andre sygdomme, er at opfordre til hyppig håndvask i minimum 20 sekunder. Det behøver ikke at være en skræmmende samtale. Syng “Bjørnen sover” to gange for at gøre håndvasken sjovere. Se en video om at vaske hænder her.

• Udvikl en måde at holde øje med og tjekke, om børnene vasker hænder, og find en måde at belønne hyppig og rettidig håndvask.

• Brug dukker til at vise symptomer (nys, hoste, feber), og hvad man skal gøre, hvis børn føler sig syge (hovedpine, mavepine eller har høj feber og er ekstra trætte), og hvordan man kan trøste en som er syg (udvise medfølelse og tage hensyn).

• Når i skal sidde i rundkreds, så øv jer i at holde afstand ved at strække jeres arme til siden eller “flappe med vingerne” – der skulle gerne være plads nok til, at børnene kan gøre det uden at røre andre børns arme.

Læs mere om Landslægeembedets anbefalinger her.

Yngstetrinnet i skolen

• Sørg for at lytte til børnenes bekymringer og svar dem på alderssvarende måder; lad være med at overvælde dem med alt for mange informationer. Opmuntr dem til at udtrykke og tale om deres følelser. Tal om de forskellige følelser, de måtte føle, og forklar dem, at de er naturlige reaktioner på en uvant situation.

• Understreg, at børn selv kan gøre meget for at beskytte sig selv og andre. For eksempel kan du introducere det med at tage social afstand (stå længere væk fra venner, at undgå større forsamlinger, ikke røre ved folk, hvis de kan undgå det osv.) Fokuser også på god sundhedsadfærd ved at dække nys og hoste med armen, samt at vaske hænder grundigt. Se her hvordan man undgår risiko for smitte.

• Hjælp børnene med at forstå den grundlæggende forebyggelse og mindskning af spredningen af sygdomme. Brug aktiviteter, der viser hvordan bakterier kan spredes. For eksempel kan du hælde farvet vand ind i en spray-flaske og sprøjte på et hvidt papir, og kig på hvor langt dråberne når.

• Vis hvorfor det er vigtigt at vaske hænder i 20 sekunder med sæbe. For eksempel kan du putte glimmer på en af elevernes hænder og vaske dem kun med vand for at vise, hvor meget glimmer der er tilbage. Bed så eleven om at vaske hænder med sæbe i 20 sekunder for at vise, hvordan glimmeret vaskes af.

• Bed eleverne om at analysere tekster for at fastlægge adfærd med høj risiko, og foreslå måder at ændre dem på. For eksempel kommer en lærer i skole med forkølelse. Han nyser og dækker munden med hånden. Han giver derefter en kollega hånden. Han tørrer hænderne bagefter med et lommetørklæde og går derefter til undervisningen. Hvad gjorde læreren, der var risikabelt? Hvad skulle han have gjort i stedet?

Læs mere om Landslægeembedets anbefalinger her.

Mellemtrinnet i skolen

• Sørg for at lytte til børnenes bekymringer og svar dem på alderssvarende måder.

• Understreg, at børnene kan gøre meget for at holde sig selv og andre i sikkerhed. Introducér for eksempel begrebet social distancering og fokuser på god sundhedsadfærd, såsom at dække hoste og nys med armen og at vaske hænder hyppigt. Se mere om, hvordan man undgår risikoen for infektion her.

• Påmind eleverne om, at de kan dele informationer om god sundhedsadfærd med deres familier

• Opmuntr eleverne til at konfrontere og forhindre stigma. Snak om de reaktioner, de kan opleve omkring forskelsbehandling, og forklar, at det er normale reaktioner i nødsituationer. Opmuntr dem til at udtrykke og kommunikere deres følelser, men forklar også, at frygt og stigma forværrer en vanskelig situation. Ord er vigtige, og brug af sprog, der foreviger eksisterende stereotyper, kan fjerne folk fra at tage de handlinger, de har brug for, for at beskytte sig selv.

• Opbyg børnenes egne sundhedsfremmende tiltag og lad dem promovere fakta om folkesundhed

• Integrer relevant sundhedsuddannelse i andre fag. Videnskabsfag kan dække studiet af vira, overførsel af sygdomme og betydningen af vaccinationer. Samfundsundersøgelser kan fokusere på historien om pandemier og udviklingen af politikker for folkesundhed og sikkerhed.

• Bed eleverne om at lave egne offentlige forebyggelsestiltag og offentliggør disse gennem skolemeddelelser og plakater.

• Lektioner i mediekendskab kan give studerende mulighed for at være kritiske tænkere og gøre dem til effektive kommunikatører og aktive borgere, hvilket vil forbedre deres evner til at opdage faktuel forkert information.

Læs mere om Landslægeembedets anbefalinger her.

Ældstetrinnet i skolen

• Sørg for at lytte til børnenes bekymringer og svar dem på alderssvarende måder.

• Understreg, at eleverne selv kan gøre meget for at beskytte sig selv og andre. For eksempel kan du introducere det med at tage social afstand (stå længere væk fra venner, at undgå større forsamlinger, ikke røre ved folk, hvis de kan undgå det osv.) Fokuser også på god sundhedsadfærd ved at dække nys og hoste med armen, samt at vaske hænder grundigt. Se her hvordan man undgår risiko for smitte.

• Opmuntr eleverne til at konfrontere og forhindre stigma. Snak om de reaktioner, de kan opleve omkring forskelsbehandling, og forklar, at det er normale reaktioner i nødsituationer. Opmuntr dem til at udtrykke og kommunikere deres følelser, men forklar også, at frygt og stigma forværrer en vanskelig situation. Ord er vigtige, og brug af sprog, der foreviger eksisterende stereotyper, kan fjerne folk fra at tage de handlinger, de har brug for, for at beskytte sig selv.

• Integrer relevant sundhedsuddannelse i andre fag. Videnskabsfag kan dække studiet af vira, overførsel af sygdomme og betydningen af vaccinationer. Samfundsundersøgelser kan fokusere på historien om pandemier og udviklingen af politikker for folkesundhed og sikkerhed.

• Bed eleverne om at lave egne offentlige forebyggelsestiltag og offentliggør disse gennem skolemeddelelser og plakater.

• Lektioner i mediekendskab kan give studerende mulighed for at være kritiske tænkere og gøre dem til effektive kommunikatører og aktive borgere, hvilket vil forbedre deres evner til at opdage faktuel forkert information.

Læs mere om Landslægeembedets anbefalinger her.

Ungdomsuddannelser og GU

• Sørg for at lytte til børnenes bekymringer og svar dem på alderssvarende måder; lad være med at overvælde dem med alt for mange informationer. Opmuntr dem til at udtrykke og tale om deres følelser. Tal om de forskellige følelser, de måtte føle, og forklar dem, at de er naturlige reaktioner på en uvant situation.

• Understreg, at eleverne selv kan gøre meget for at beskytte sig selv og andre. For eksempel kan du introducere det med at tage social afstand (stå længere væk fra venner, at undgå større forsamlinger, ikke røre ved folk, hvis de kan undgå det osv.) Fokuser også på god sundhedsadfærd ved at dække nys og hoste med armen, samt at vaske hænder grundigt. Se her hvordan man undgår risiko for smitte.

• Opmuntr eleverne til at konfrontere og forhindre stigma. Snak om de reaktioner, de kan opleve omkring forskelsbehandling, og forklar, at det er normale reaktioner i nødsituationer. Opmuntr dem til at udtrykke og kommunikere deres følelser, men forklar også, at frygt og stigma forværrer en vanskelig situation. Ord er vigtige, og brug af sprog, der foreviger eksisterende stereotyper, kan fjerne folk fra at tage de handlinger, de har brug for, for at beskytte sig selv.

• Integrer relevant sundhedsuddannelse i andre fag. Videnskabsfag kan dække studiet af vira, overførsel af sygdomme og betydningen af vaccinationer. Samfundsundersøgelser kan fokusere på historien om pandemier og udviklingen af politikker for folkesundhed og sikkerhed.

• Bed eleverne om at lave egne offentlige forebyggelsestiltag og offentliggør disse gennem skolemeddelelser og plakater.

• Lektioner i mediekendskab kan give studerende mulighed for at være kritiske tænkere og gøre dem til effektive kommunikatører og aktive borgere, hvilket vil forbedre deres evner til at opdage faktuel forkert information.

Læs mere om Landslægeembedets anbefalinger her.

Læs mere om coronavirus (COVID-19) her: