Hvordan unge kan passe på deres mentale sundhed under coronaviruskrisen (COVID-19)

6 strategier for teenagere til at håndtere den nye situation

25. marts 2020

UNICEF

At være teenager er svært uanset hvad, og coronavirus (COVID-19) gør det bare endnu sværere. Med skolerne lukket, og arrangementer aflyst misser mange teenagere nogle af de største øjeblikke i deres unge liv – også hverdagsting som at hygge sig med vennerne og mødes på skolerne.

For teenagere kan de store ændringer i hverdagen på grund af virusudbruddet resultere i, at de føler sig bange, isolerede og skuffede, men husk dette: Du er ikke alene. Vi har talt med ekspert i ungdomsforhold, psykolog Dr. Lisa Damour, om, hvad man kan gøre for at passe på sig selv og sit mentale helbred.

1.  Anerkend, at din bekymring er helt normal

Hvis skolelukningerne og de mange foruroligende overskrifter i medierne gør dig bekymret, er du ikke alene. Faktisk er det sådan du skal føle. ”Psykologer har længe anerkendt, at bekymring og dét at være bange er en normal og sund reaktion, som er til for at advare os om farer og hjælpe os med at passe på os selv,” siger Dr. Damour. ”Vores bekymring skal hjælpe dig med at tage lige præcis de beslutninger, som er nødvendige lige nu – ikke at være sammen med andre mennesker i store grupper, vaske hænderne ofte og ikke røre ved dit ansigt.” Disse følelser hjælper med til at holde dig selv og andre i sikkerhed. Det er også på denne måde, vi passer på andre i samfundet. Tænk også på de mennesker omkring os.

 

Dét at være bange er en normal og sund reaktion. Vores bekymring skal hjælpe dig med at tage lige præcis de beslutninger, som er nødvendige lige nu.

Mens bekymring om COVID-19 er helt normal så husk på at bruge troværdige kilder til at hente informationer om virussen. Det kan være Landslægeembedets hjemmeside, UNICEF.org eller WHO. Hvis du får informationer fra mindre troværdige kilder, så tjek fakta.

Hvis du er bekymret for, om du oplever symptomer på COVID-19, er det vigtigt, at du taler med dine forældre om det. ”Husk, at sygdom med COVID-19 generelt er meget mildt, særligt for børn og unge”, siger Dr. Damour. Det er også vigtigt at huske på, at mange af de symptomer, COVID-19 giver, kan behandles. Hun anbefaler, at du taler med dine forældre eller en anden voksen, du har tillid til, hvis du ikke har det godt, eller hvis du føler dig bekymret over virussen, så de kan hjælpe dig.

Og husk: ”Der er mange gode ting, vi alle kan gøre for at holde os selv og andre i sikkerhed og for at føle os i bedre kontrol med situationen: hyppig håndvask, ikke røre ved vores ansigter og praktisere social distancering.”

Se guiden til at vaske dine hænder her.

2. Skab adspredelse

“Det, psykologer ved, er, at når man er i en kronisk svær tilstand, så er det godt at dele problemet op i to kategorier: Det man kan gøre noget ved, og det man ikke kan gøre noget ved,” siger Dr. Damour.

Mange ting falder ind under den anden kategori lige nu, og det er okay, men én ting, der hjælper os, er, at skabe adspredelse for os selv og tænke på noget andet. Dr. Damour foreslår at lave lektier, se en yndlingsfilm eller hygge sig med en god bog og sørge for at finde en god dag-til-dag balance.

3. Find nye måder at være sammen med dine venner på

Hvis du gerne vil bruge tid med dine venner, mens du praktiserer social distancering, er de sociale medier en god måde at være i kontakt på. Vær kreativ, for eksempel ved at være med på #safehands udfordringen på Tik-Tok. ”Jeg vil aldrig undervurdere unges kreativitet,” siger Dr. Damour. ” Jeg tror, at de vil finde helt anderledes måder at kommunikere på online, som vi slet ikke tidligere har tænkt på.”

”Men det er ikke nogen god idé at give ubegrænset adgang til skærmene og de sociale medier. Det ville ikke være sundt eller smart, da det kan forstærke din bekymring,” siger Dr. Damour og anbefaler, at man laver et skærm-skema med sine forældre.

Det er ikke nogen god idé at give ubegrænset adgang til skærmene og de sociale medier. Det ville ikke være sundt eller smart, da det kan forstærke din bekymring.

4. Fokuser på dig selv

Har du længe gerne villet lære noget nyt, starte på en ny bog eller lære at spille på et instrument? Så er det nu, du skal gøre dette. At fokusere på dig selv og finde måder at bruge al den tid, du pludselig har nu, er en måde, du kan passe på din mentale sundhed på. ”Jeg har lavet en liste med alle de bøger, jeg længe har villet læse, og ting jeg gerne vil gøre,” siger Dr. Damour.

5. Mærk dine følelser

At måtte aflyse alle mulige aktiviteter med venner, hobbyer og sport er ekstremt skuffende. ”Dette er store ting at give afkald på. Unge kan blive rigtig kede af dette, og det er helt forståeligt,” siger Dr. Damour. Den bedste måde at håndtere denne skuffelse? Lad dig selv føle det. ”Når det handler om at have en smertefuld følelse, er den eneste udvej at gennemgå det. Vær bare ked af det, og hvis du kan lade dig selv være ked af det, vil du hurtigere få det bedre”.

Det er forskelligt for alle, hvordan man kommer igennem en svær tid. ”Nogle unge laver kunst, nogle vil tale med deres venner og være fælles med dem om at være kede af det og føle sig forbundet på den måde, andre ønsker at hamstre mad,” siger Dr. Damour. ”Det, der er vigtigt, er, at du gør det, der føles mest rigtigt for dig selv”.

Det, der er vigtigt, er, at du gør det, der føles mest rigtigt for dig selv.

6. Vær god ved dig selv og ved andre

Nogle unge oplever at blive drillet på grund af coronavirussen. ”At aktivere nogen, som kan støtte, er den bedste måde at håndtere mobning”, siger Dr. Damour. ”Børn og unge, som er udsat for mobning, bør ikke skulle konfrontere mobberne; derimod skal vi opfordre dem til at gå til deres venner eller til voksne for hjælp og støtte.”

Hvis du er vidne til, at en ven mobbes, så tag kontakt og prøv at tilbyde din støtte. At gøre ingenting kan efterlade personen i en følelse af, at alle er imod, og at alle er ligeglade. Dine ord kan gøre en stor forskel.

Dine ord kan gøre en stor forskel.

Og husk: Nu mere end nogensinde skal vi være betænksomme med hensyn til, hvad vi deler og siger, som kan skade eller såre andre.

Hold dig opdateret om den seneste information vedrørende coronavirus (COVID-19) her.

Læs mere om coronavirus (COVID-19) her: