30 år med
Børnekonventionen i Grønland

Den 11. maj 2023 var det præcis 30 år siden, at Grønland tiltrådte FN’s konvention om Barnets Rettigheder. En række fremtrædende gæster var mødt op, da UNICEF i Grønland markerede den vigtige årsdag for børn rettigheder.

Formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, generalsekretær for UNICEF Danmark, Susanne Dahl, og programchef for UNICEF Grønland, Maliina Abelsen gik i går på talerstolen i Katuaq for at markere, at det er præcis 30 år siden, at Grønland tiltrådte FN’s konvention om Barnets Rettigheder.

”Alle, der er her i dag, lad os love hinanden, at vi vil lytte til børn og sikre, at de er med i beslutningerne, og lad os love hinanden, at vi vil have, at børn skal vokse op i tryghed. Det er det mindste, vi kan gøre,” sagde formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede.

Susanne Dahl fremhævede i sin tale det gode samarbejde mellem det grønlandske selvstyre og UNICEF om NAKUUSA:

”Det er et samarbejde, som vi er utroligt glade for og stolte af i UNICEF. Med NAKUUSA har vi bl.a. etableret Nakuusaaqqat på 26 skoler og 7 Meeqqat Isummersorfii fordelt i hele Grønland.”

Med sin handlingsplan for efterlevelse af FN’s Konvention om Barnets rettigheder er Naalakkersuisut nu klar til at tage endnu et skridt og udarbejde en lovgivning, der sikrer inddragelse af børn, når der træffes politiske beslutninger om børn og unge.

Og UNICEF i Grønland er klar med en plan for, hvordan det kan realiseres:

”Vi vil præsentere UNICEF’s bud på, hvordan vi lovgivningsmæssigt i Grønland kan indføre reel involvering af barnets stemme i politiske beslutninger. For i alt for mange år og alt for ofte glemmer vi at spørge dem, som beslutningerne handler om – nemlig børnene. Dem som ejer fremtiden,” understregede Maliina Abelsen.

Se planen her

Børns rettigheder til debat
I de 30 år, der er gået, er der sket store fremskridt for børns rettigheder. Men der er stadig store udfordringer. Det var budskabet fra børn og eksperter i en film, der blev vist på konferencen. De oplever blandt andet, at der bliver lyttet til børnene, men ikke handlet.

I en debat diskuterede Naalakkersuisoq Mimi Karlsen, borgmester Ane Hansen, borgmester Avaaraq S. Olsen, medlem af kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia Evelyn Mølgaard, børnetalsmand Aviâja Egede Lynge og Inatsisartut-medlemmerne Eqaluk Høegh (IA) og Bjørk L. Kristensen (Demokraterne) derfor bl.a., hvordan vi beskytter børn mod fysiske og psykiske krænkelser. De diskuterede også, hvordan sikrer vi, at børnene får den hjælp, de beder om.
Se debatten her

Se filmen 30 år med Børnekonventionen