Grønland kan blive et af verdens
bedste til børneinddragelse

I anledning af World Childrens Day havde UNICEF i Grønland inviteret Aki-Matilda Høegh-Dam, 17-årige Maya-Natuk og Puk Draiby fra foreningen Grønlandske Børn til en debat om, hvordan vi bliver bedre til at inddrage børn i beslutninger, der handler om dem.

Der var fuldt hus, da UNICEF fejrede World Childrens Day i FN Byen i København. Her var UNICEF i Grønland vært for en debat om inddragelse af børn i beslutninger, der handler om dem og deres liv.

”Man taler om at lytte til børnene og at inddrage børnene. Hvorfor taler vi ikke om at samarbejde med børnene,” sagde 17-årige Maya-Natuk, der var med i panelet. Hun er medlem af Childrens Advisory Team, der bistår FN’s Komité om Barnets Rettigheder og tidligere medlem af Meeqqat Isummersorfii.

”Som folkevalgt politiker lytter jeg til de mennesker, jeg repræsenterer. Jeg er deres mikrofon. På samme måde skal vi være børnenes mikrofon. Børnene skal ikke være med til at udforme paragrafferne i loven. Men det er dem, der har erfaringerne. Og vi skal lytte til deres oplevelser, deres virkelighed og deres drømme,” sagde folketingsmedlem Ali-Matilda Høegh-Dam, der også er tidligere medlem af Meeqqat Isummersorfii.

I paneldebatten deltog også generalsekretær Puk Draiby fra foreningen Grønlandske børn, der fortalte om bisidder-ordningen Najorti, og tidligere programchef for UNICEF i Grønland, Maliina Abelsen, der i en årrække har stået i spidsen for NAKUUSA.

NAKUUSA er et samarbejde mellem Selvstyret og UNICEF om at øge kendskabet til børns rettigheder – og at inddrage børnene gennem Meeqqat Isummersorfii og Nakuusaaqqat.
Maliina Abelsen fremhævede, at Grønland allerede er nået langt med at inddrage børnene:

”Vi ser i Grønland en stigende vilje fra politisk side til at lytte til børnene. Senest deltog både formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, og flere af landets borgmestre på NAKUUSA’s Børnetopmøde. Og Múte B. Egede har inviteret børnene til at overrække deres anbefalinger til ham den 24. november,” fortæller hun.

Men Grønland kan blive endnu bedre til at inddrage børnene, mener Maliina Abelsen.

”Vi har i Grønland chancen for at blive et af verdens bedste lande til børneinddragelse, hvis Naalakkersuisut gør alvor af ambitionen om at voksne skal lytte mere til, hvad børn siger, at NAKUUSA’s MI skal styrkes, og at der skal udarbejdes en lovgivning, som skal sikre inddragelse af børn,” siger Abelsen.

Hun oplyser, at NAKUUSA har præsenteret en model for, hvordan børn kan blive inddraget og hørt i politiske beslutningsprocesser.