16-årig klimaaktivist
fra Grønland på COP27

Mød Maya-Natuk fra Nuuk – 16 år, men allerede en af Grønlands mest erfarne klimaktivister.

Mød Maya-Natuk fra Nuuk – 16 år, men allerede en af Grønlands mest erfarne klimaktivister. Lige nu deltager Maya-Natuk i COP 27 som børnenes stemme i FN’s Child Advisory Board. På COP 27 har hun været med i en paneldebat om, hvordan børns rettigheder kan beskyttes og involveres i klimakampen.

”Jeg kan fra personlig erfaring sige, at Grønland har undergået ekstreme klimaændringer – noget, der skræmmer både børn og voksne […] Det er vigtigt, at vi råber op nu. Klimaændringer påvirker os og vores børn mest. Og vi må kræve, at der bliver passet på os – børnene,” udtaler Maya-Natuk i denne tale til COP 27, hvor hun også stiller en række klare opfordringer til verdens regeringer (link til talen)

Den unge klimaaktivist er også en hyppig gæst i både grønlandske og internationale medier. I den taiwanesiske dokumentar ”Melting Greenland”, fortæller hun om børns ret til at vokse op i sikre og trygge omgivelser. Og senest er hun blevet interviewet til KNR.

”Det er os, som næste generation, der kommer til at skulle tage ansvar for klimaforandringer. Og vi har ikke tænkt os at føre katastroferne videre til vores børn”
Maya-Natuk

”Det er os som næste generation, der kommer til at skulle tage ansvar for klimaforandringer. Og vi har ikke tænkt os at føre katastroferne videre til vores børn,” udtaler hun til KNR. Se artiklen her

For Maya-Natuk er klima-aktivisme og børns rettigheder to sider af samme sag. Hun har således været medlem af NAKUUSA’s børneråd, Meeqqat Isummersofi, i en årrække. I dag sidder hun med i Childrens Advisory Board, hvor hun er med til at rådgive FN’s Børnekomité. Senest har hun været med til at udarbejde en rundspørge blandt 7.416 børn fra 103 lande om deres holdninger til klima, klimaforandringer og bæredygtighed.