UNICEF Danmark for alle verdens børn

Pressemeddelelse – UNICEF støtter forslag om en national handlingsplan

UNICEF støtter forslag om en national handlingsplan for efterlevelse af Børnekonventionen

UNICEF har med glæde bemærket, at Inatsisartut på efterårets samling behandler et beslutningsforslag om at pålægge Naalakkersuisut at udarbejde en national handlingsplan målrettet at efterleve FN’s Børnekonvention (Pkt. 35).

Netop i år, hvor Børnekonventionens 30-års fødselsdag markeres verden over, er det vigtigt at vise konkrete skridt mod en større efterlevelsen af konventionen. Ingen lande lever 100 procent op til alle artikler, men at have en handlingsplan gør det nemmere for alle aktører i samfundet at være med til at løfte og fremme børns rettigheder,” udtaler UNICEF Danmarks programchef i Grønland
Sara Olsvig UNICEF Danmarks programchef i Grønland

UNICEF støtter derfor forslaget om en handlingsplan. Samtidig vil UNICEF opfordre til, at alle involverede parter sikrer et samarbejde på tværs af det offentlige, erhvervslivet, civilsamfundet, uddannelse og forskning og alle andre relevante aktører for at realisere målet om at efterleve hele Børnekonventionen.

Der er ingen, der alene kan løfte denne store opgave. Man er nødt til at sikre et tværgående samarbejde, ikke blot internt i centraladministrationen eller kommunerne, men på tværs af hele samfundet for fuldt ud at leve op til Børnekonventionen. Det betyder, at alle involverede skal kunne række ud for samarbejde, og at viljen til samarbejde skal være til stede
Sara OIsvig

Børnekonventionens 30-års fødselsdag fejres i november verden over, også i Grønland, hvor blandt andet UNICEF og NAKUUSA holder konference om Børnekonventionen og FN’s Verdensmål.

UNICEF ønsker gennem NAKUUSA samarbejdet at sætte fokus på Børnekonventionens forbindelse til FN’s Verdensmål. Verdensmålene er blandt andet sat i verden for at få flere aktører til at være med til at løfte i forhold til menneskerettigheder, herunder børns rettigheder. En handlingsplan for Børnekonventionens efterlevelse vil være et godt skridt i den rigtige retning og samtidig et godt redskab for samfundet som helhed for konkret at fremme børns rettigheder. Vi opfordrer til, at denne handlingsplan bliver tæt forbundet med Grønlands arbejde for opfyldelse af Verdensmålene
Sara Olsvig

FN’s Børnekonvention er den FN-traktat, som flest lande har tilsluttet sig og ratificeret. I dag er det kun ét af FN’s medlemslande, som ikke har ratificeret konventionen – det er USA. Alle andre lande står sammen om konventionen og børns rettigheder.

UNICEFs og NAKUUSAs konferencen finder sted den 27. og 28. november i Katuaq i Nuuk, information om konferencen kan findes på NAKUUSAs hjemmeside.