Formanden for Naalakkersuisut inviteret til at give et løfte om Grønlands støtte til børns rettigheder

Den 20. november i år er en historisk dag. Den dag fylder FN’s Børnekonvention nemlig 30 år. Dette markeres og fejres verden over, også i Grønland.

UNICEF opfordrer i forbindelse med Børnekonventionens 30-års jubilæum regeringsledere verden over til at bruge denne historiske begivenhed til at genbekræfte deres støtte til børns rettigheder og til at udtrykke viljen til at sikre den fulde implementering af Børnekonventionen nationalt for alle børn.

Alle rettigheder for alle børn

Derfor er også Grønlands Formand for Naalakkersuisut inviteret til offentligt at udtrykke sin støtte til børns rettigheder på selve Børnekonventionens fødselsdag den 20. november, ved NAKUUSAs arrangement, som finder sted i Katuaq kl. 15 til 16.

 

En genbekræftelse fra landets regeringsleder er en vigtig melding til hele samfundet - børn og voksne - om at Grønland officielt støtter børns rettigheder og fortsat vil kæmpe for at opfylde rettighederne. Mange ting går godt, og vi ser fremskridt i forhold til børns rettigheder, men der er stadig lang vej for at sikre, at alle rettighederne opfyldes for alle børn i Grønland. Derfor er vi rigtig glade for, at Formanden for Naalakkersuisut har taget godt imod vores invitation og vil deltage
UNICEF Danmarks programchef i Grønland Sara Olsvig.

Ny børnevenlig børnekonvention

UNICEF markerer Børnekonventionens 30-års fødselsdag gennem hele 2019. Grønlandske børn har været med til at stemme for nye ikoner til en børnevenlig version af Børnekonventionen, som nu udkommer.

Download

Du kan hente børnevenlige poster her

Download
Børn fra hele verden, også fra Grønland, har været med til at vælge de flotte og farverige ikoner til den nye børnevenlige version af børnekonventionen. Vi har på UNICEFs kontor i Grønland gennem efteråret arbejdet med teksten, med hjælp fra både MIO og NAKUUSAs Børneråd. Vi er rigtig glade for, at vi nu også på grønlandsk har en letlæselig version af børnekonventionen tilgængelig for alle
Sara Olsvig.

Voksne markerer også Børnekonventionens fødselsdag

Den 27. og 28. november afholder UNICEF sammen med NAKUUSA en stor konference med fagligt fokus på Børnekonventionen og FN’s Verdensmål.

For at vi som samfund kan sikre en bedre efterlevelse af Børnekonventionen, er det vigtigt, at både børn og voksne kender konventionens indhold og mening. Derfor er vi rigtigt glade for, at rigtig mange har tilmeldt sig vores konference, hvor vi netop vil diskutere måder at sikre fremgang for børns rettigheder på. Der er ingen tvivl om, at en øget efterlevelse af Børnekonventionen beror på os voksnes evne til at samarbejde om at fremme børns rettigheder
Sara Olsvig

Formanden for Naalakkersuisut er også inviteret til at holde åbningstale ved NAKUUSAs og UNICEFs konference.

FAKTA:

• Børnekonventionen som blev vedtaget den 20. november 1989, er den FN-traktat, som nyder størst opbakning blandt verdens lande, herunder fra Grønland, som tilsluttede sig konventionen i 1993.
• Grønland eksamineres, sammen med Danmark og Færøerne, i implementeringen af Børnekonventionen af FN hvert femte år.
• Den 20. november er World Children’s Day og FN’s internationale Børnenes Dag. På dagen fejres hvert år vedtagelsen af FN’s Børnekonvention, i år er 30-året for konventionens vedtagelse.

AKTIVITETER:
• NAKUUSA og UNICEF markerer blandt andet dagen ved et arrangement i Katuaq i Nuuk kl. 15 – 16 den 20. november. I arrangementet deltager også Børnetalsmanden og Børne- og Ungealliancens medlemmer.
• NAKUUSA og UNICEF holder i anledning af 30-året for vedtagelsen af Børnekonventionen desuden en stor faglig konference om børns rettigheder og FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling. Konferencen finder sted i Katuaq, Nuuk, den 27. og 28. november. Formanden for Naalakkersuisut inviteres til at holde åbningstale på konferencens første dag, den 27. november.
• NAKUUSA og UNICEF har udgivet en pap-julekalender om børns rettigheder og særligt retten til et godt og trygt liv. Kalenderen kan hentes i Brugseni og Pilersuisoq i hele landet.
• NAKUUSA holdt Børnetopmøde den 1. til 4. november i Kangerlussuaq. Her blev Børnekonventionens 30-års fødselsdag også markeret, og børnene udformede en resolution med deres ønsker for fremtiden.
• Se mere om UNICEF’s opfordringer til regeringer verden over her: https://www.unicef.org/sites/default/files/2019-07/National-commitments-for-CRC30.pdf